Black-out. Fictie of levensechte waarschuwing

Black-out. Fictie of levensechte waarschuwing?

Geloof het of niet, ook securityspecialisten lezen weleens fictie. Maar het angstaanjagende scenario dat Marc Elsberg in zijn roman Black-out beschrijft, zou zo maar eens bewaarheid kunnen worden. Deze blog laat zien hoe dit verhaal een griezelig echte waarschuwing is om cybersecurity heel serieus te nemen.

 

Stroomuitval in heel Europa

Black-out van Marc Elsberg laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van een cyberaanval op de Europese elektriciteitsnetwerken. Het verhaal speelt zich af in een winter in de nabije toekomst. Het begint met een stroomuitval in Italië, gevolgd door Zweden, Frankrijk, Zwitserland, België en één voor één volgen de overige Europese landen, waaronder uiteraard ook Nederland. De gevolgen zijn desastreus. Geen elektriciteit hebben gaat vele malen verder dan geen internet en geen licht hebben. De waterdruk valt weg en ook het toilet kan niet meer worden doorgetrokken. Verkeerslichten werken niet meer en in een gemiddelde stad is de chaos al snel niet meer te overzien. Transport valt uit. Treinen en metro’s werken niet meer zonder elektriciteit en ook tanken gaat niet meer omdat de pompen op stroom werken. Melkveeboeren kunnen hun koeien niet meer automatisch melken en pinautomaten werken niet meer. Kortom, de economie valt volledig stil, communicatie is niet meer mogelijk en mensen staan elkaar naar het leven. De hamsterkoorts zoals wij die kennen uit de eerste maand van de coronapandemie was er niets bij.

 

Slapeloze nachten

Hoewel niets zo heerlijk is als een spannend boek, komt dit boek wel heel dicht bij de werkelijkheid. Een simpele pinstoring leidt al tot overlast en we weten inmiddels allemaal hoe ontwrichtend de aanval op Colonial Pipeline was, dé ruggengraat van de brandstofvoorziening in het oosten van de Verenigde Staten. In Nederland zijn zelfs tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen nog steeds te hacken en ook onze Zuiderburen zien met angst en beven een totale black-out tegemoet. Begin januari nog stonden op verschillende vliegvelden in de VS vliegtuigen aan de grond vanwege een grootschalige computerstoring. Volgens de Federal Aviation Administration was er geen sprake van een cyberattack, maar het effect was hetzelfde. En wat dacht je van het hacken van hybride auto’s? Je kunt van minder slapeloze nachten krijgen…

 

Meer weten?

In Black-out wordt de aanval gelukkig gestopt. Dat is het voordeel van fictie, dat je als schrijver zelf kunt bepalen wat de afloop is. In werkelijkheid gaat dat iets minder eenvoudig. Cybercriminelen worden steeds slimmer en bedrevener in hun aanvallen. Om te voorkomen dat je als bedrijf wordt getroffen, moet je serieuze maatregelen nemen om je beveiliging up-to-date houden. Door je cybersecurity uit te besteden aan echte experts, hou je de controle over jouw bedrijfsomgeving. Nieuwsgierig hoe je de beveiliging van jouw bedrijf het best naar het volgende niveau kunt tillen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We leren je graag kennen.