Cybersecurity. Geen kwestie van 'set it and forget it'

Cybersecurity. Geen kwestie van ‘set it and forget it’

Cybersecurity gaat verder dan alleen het installeren van de juiste technische apparaten. Na de implementatie is beheer prioriteit nummer 1. Het goed beheren van een beveiligingsoplossing kost veel tijd. Immers, om effectief te zijn is dagelijkse controle en voortdurende verbetering noodzakelijk. In de waan van de dag schiet dit er vaak bij in. Begrijpelijk, maar het kan wel tot veel schade leiden. Wat kun je doen om die ‘set it and forget it’-mentaliteit te voorkomen en tot een efficiënte verbetercyclus te komen?

Basisimplementatie

Als wij met potentiële klanten in gesprek gaan over hun IT-beveiliging, horen we vaak dat die dik in orde is, ‘want onze IT-partner heeft een firewall geïnstalleerd’. Als we dan vragen of we even een kijkje in de keuken mogen nemen, blijkt de configuratie vaak niet optimaal te zijn. De betreffende IT-partner heeft bij gebrek aan kennis van security een basisimplementatie gedaan en daar blijft het dan bij. Security is een vak apart en een partner die goed is in IT-beheer hoeft nog geen vergaande kennis van security te hebben.

Inrichten en monitoren van firewall

Als wij dan naar de securitymanager terugkoppelen wat er allemaal beter kan, leidt dat nogal eens tot verbaasde gezichten. Logisch, want als je denkt een goede firewall aan te schaffen, ga je er ook vanuit dat het met je beveiliging wel goed zit. Het aanschaffen van zo’n firewall is echter de makkelijkste stap, daarna moet je die omgeving niet alleen goed inrichten, je moet het ook monitoren en continu verbeteren. Vanuit een goeie securityarchitectuur kun je, met behulp van wat monitoring zaken steeds verder verbeteren. Een goede architectuur zorgt dat je sneller begrijpt wat de resultaten van monitoring je willen vertellen, waardoor je sneller kunt handelen. Interpreteren, handelen en continu verbeteren, daar draait het om.

Continu verbeteren voorkomt problemen

Beheerders hebben vaak geen tijd om naar de meldingen te kijken. Er staan niet heel vaak serieuze meldingen tussen, daardoor zakt het monitoren van de meldingen gestaag naar de onderkant van de agenda, om er vervolgens vanaf te vallen. Toch is het nodig. Je moet voortdurend controleren of er iets te verbeteren valt. Dat is geen eenmalige actie, dat is een cyclus.

Snel ingrijpen

Omdat wij niet anders doen dan ons druk maken om beveiligingsoplossingen, hebben wij het verwerken van dergelijke meldingen kunnen automatiseren. Ons monitoringsysteem houdt je omgeving 24/7 in de gaten en vist de ‘zware gevallen’ waar actie op nodig is er automatisch uit. Dankzij die voortdurende monitoring kunnen we heel snel ingrijpen. Toch een lekker gevoel, als je controle hebt over je cybersecurity.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe je de beveiliging van jouw bedrijf het best naar het volgende niveau kunt tillen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We leren je graag kennen.